Imej dari: www.thelcogroup.com

Tajuk mengalahkan pakar komputer. Tapi masalahnya bab teknikal mengenai servis ni saya amat kurang mahir. Dalam catatan hari ni saya cuma nak kongsikan tentang kelebihan menggunakan Torrent Flux Server. Ianya berkonsepkan hosting/ruangan storan server yang dilanggan bagi menempatkan file torrent  buat sementara waktu sebelum ianya dimuat-turun ke dalam komputer.

Saya tak mahu bercerita bagaimana kaedah Torrent Flux server berfungsi, sebagaimana telah dijelaskan di atas yang saya ni memang kurang mahir mengenainya. Tapi di sini, apa yang anda perlu tahu adalah:-

Imej dari: http://www.grytek.com/

Torrent Flux – adalah server hosting yang akan memuat-turun fail torrent yang anda kehendaki terlebih dahulu. Jangkamasa muat turun amat pantas jika dibandingkan dengan kaedah tradisional dengan menggunakan Torrent Client. Kiranya macam server sama server kawtim.. memang cepat la jawabnya.

Download Manager – Selepas file dimuat-turun kedalam server, anda boleh gunakan Download Manager anda tanpa perlu risau masalah terputus dari talian. Sebabnya Torrent Flux ini menyediakan fungsi resume yang tanpa had.
Had kapasiti yang saya langgan contohnya adalah 8Gb. 8Gb ini adalah ruangan simpanan sahaja, manakala bandwidth untuk server ini adalah tanpa had. Menarik bukan?

Kapasiti dan Bandwidth – Sekiranya kapasiti anda mencecah 8Gb sebagaimana akaun kepunyaan saya, anda boleh padamkan file yang telah siap dimuat-turun yang berada dalam Torrent Flux Server anda. Dengan cara ini, anda boleh mengawal jumlah kapasiti storan anda. Konsepnya adalah seperti sebuah Pendrive gergasi yang berada dalam internet. Paham?

Kelajuan Muat-turun – Kelajuan memuat-turun memang puas hati. Tak perlu nak pening macam Rapidshare yang ade masa yang diperuntukkan sebelum boleh memuat-turun semula. Dengan Torrent Flux, anda boleh terus mula memuat-turun selepas file pertama tadi siap.

Jimat Masa – Kalau anda dah terbiasa pakai Torrent client, anda sudah pasti jemu menunggu file yang dimuat-turun sampai dua tiga hari baru nak siap. Itu pon kalau siap la, tapi dengan Torrent Flux, hanya beberapa jam ja. Lebih advance untuk mereka yang havoc dengan aktiviti muat turun.

Bayaran yang perlu – Untuk mendaftar, anda boleh klik di sini. Bayaran minimum untuk untuk kapasiti 8Gb adalah RM20.00 sebulan. Itu lebih berbaloi dari anda korbankan masa dan duit untuk membeli cerita-cerita cetak rompak di pasar malam. Sekeping dalam RM8.00, kalau ade 5 cerita yang nak dibeli… erm.. dah RM40. Itu seminggu… kalau hobi tiap tiap minggu beli DVD??? RM40 x 4 = RM160.00 dah lebih dari cukup kalau nak melanggan server ni selama sebulan. Dalam sebulan tu, cakap je cerita apa yang baru… habis semua boleh di sedut.. haha~

Nota 1: Kalau berminat, anda boleh terus hubungi saudara Roszizul Rahman di akaun twitter beliau di @mx510. Harga dan kapasiti telah ditetapkan di laman web Torrent Flux beliau.

Nota 2: Ingin saya menulis tentang produk anda? Hantarkan email di:- admin[at]azmanishak.com