Info : Fungsi “simpan dahulu dan baca kemudian” daripada Facebook

Penanda buku di Facebook

Fungsi simpan dahulu dan baca kemudian atau lebih mesra kita panggil dengan panggilan penanda buku atau bookmark adalah antara fungsi yang membuatkan aku makin melekat dekat Facebook. Fungsi ini sesuai untuk mereka yang suka scroll timeline sambil mencari bahan bacaan berfaedah. Jika dulu, apabila kita dapati ada bahan bacaan menarik, kita mungkin LIKE URL tersebut, […]

Info : Perbaharui lesen memandu kepada lesen memandu yang baharu

Baru nak adjust kamera... sekali... dah siap lesen aku. Sila tengok waktu tu. Cepat kan?

Baru nak renew lesen? Sebenarnya tarikh luput dah tamat hampir sebulan terlepas. Tak ingat tarikh luput. Orang kata, senang ingat, sebab tarikhnya sama dengan tarikh lahir. Tapi masalahnye kita orang kebanyakkan ni banyak lagi mende nak pikir selain dari tarikh lahir. Hari lahir sendiri pon terlupa. Kalau orang berduit lain la cerita… ada suprise party […]

Bagaimana menjejaki iPhone anda yang telah hilang.

Terus ke https://www.icloud.com/#find sekiranya anda mempunyai ITunes ID

Ni orang kata, kalau kene curik ke… kene rembat ke, tercicir ke, kalau nak hilang tu, hilang jugak la kan. Tapi adakah kita nak biarkan yang hilang tu dengan keredoan sedemikian? Takkan tak mau nak usaha langsung? Nampak tak ayat pembuka selera? Hari ni aku rasa nak berkongsi dengan rakan-rakan yang mempunyai telefon pintar iPhone […]

Tutorial : Liveblog menggunakan email dan Flickr

Pakai email je kot. Tak perlu nak install aps lain.

Sebelum ni ada jugak kawan-kawan tanye aku macam mana nak live blog macam aku dok selalu buat. Macam besttt je… macam menarik je… Ye lah kan, daripada aplikasi email kat telepon, terus kepada blog melalui flickr. Dalam masa yang sama, flickr pon terupdate dengan sendirinya. Macam best? Wooo… nak tahu? Selain daripada itu, dengan cara […]

INFO: Cara-cara Mendaftar Akaun Semasa Untuk Syarikat Peribadi.

Alhamdulillah.. segalanya akan bermula.

Kalau kita tengok sekarang ni, nak bukak kampeni dah tak susah macam dulu dah. Pada hemat aku, ada baik dan ada buruknye. Kalau nak diikutkan, zaman aku sekolah dulu, bila orang kata dia nak bukak kampeni… pergh dalam kepala hotak kita dah imagine, “orang ni bapakkk la kaye”. Tapi, zaman sekarang ni tak heran. Setakat […]

Tutorial: Membuat “Tetanda-Air” (Watermark) Secara Pukal

Sila ikut arahan bernombor di bawah ini.

Perhatian: Tutorial ini hanya kepada mereka yang mencarik dan yang memerlukan sahaja. Kepada yang dah terer, catatan ini bukan untuk anda. Salam ceria dan salam hormat. Lama bebenor tak update blog. Seperti biasa, kalau tadek idea atau kalau terlampau bz, aku cuma biarkan je blog ni bersawang. Tapi bila sekali aku workup, aku pastikan hasil […]

Tak ada kamera dSLR, kamera tablet pon jadi lah…

Pasangkan batteri ribbon tu pada bateri yang baru. kemudian...

Siang tadi, sewaktu aku bertugas kat pejabat, ada la sorang user ni laptop dia bateri dah kong. Kebetulan sebelum ni dia dah buat report kat department aku… dan bateri laptop dia dah pun aku order dengan yang baru. Mujur jugak la bateri masih dalam warranty. Itu yang aku cukup suke dengan DELL Support. Agak bagus […]

Halaman tidak dijumpai? Pandu mereka ke jalan yang benar!

Permalink dan Google Indeks

Keputusan menukar struktur permalink blog ni rasanya dah lama dah ku pikirkan. Tapi disebabkan memikirkan kesan sampingannya, ku tangguhkan dulu sebarang perubahan. Aku yakin, ade yang perasan pasal perubahan struktur telahpon berlaku sejak dua-tiga hari kebelakangan ni. Ekoran dari tu, terdapat begitu banyak artikel yang telah dipaut ke laman ni, dibawa ke laman 404-Laman Tidak […]

Mengapa perlu tertekan?? Dulu kamu katakan ianya sebagai hobi!

Samsung Galaxy Note 10.1 - Gadget Impian Saya

Salam ceria dan salam muhibbah untuk rakan pembaca. entri ini adalah entri recycle pada kesah-kesah sewaktu zaman puncak aku sebagai seorang blogger separuh masa. Ituuuu…. kesahnye pada satu ketika dahulu la. Sekarang ni dah agak slow. Anak pon dah dua orang. Kita kene la ade perubahan. Kalau sentiasa berada di atas, takut nanti jadi gayat […]

TIPS WORDPRESS: Template terlopong kerana Wordless Wednesday? Mari saya bantu anda!

Template terlopong kerana Wordless Wednesday.

Salam ceria untuk rakan pembaca blog ni. Kali ni nak berkongsi sedikit maklumat mengenai Disclaimer atau dalam Bahasa Melayunya, Penafian untuk Kategori Wordless Wednesday. Kerap kita lihat bila mana satu artikel itu berada dalam kategori Wordless Wednesday, paparan terhadap entri tersebut menjadi agak tidak menarik kerana terdapat ruangan kosong di sekitarnya. Ruangan ini sepatutnya di […]

Tutorial: Memaparkan Google Document di dalam web anda

Ni contoh je... bukan yang real tau.

Dah lama rasanya tak buat tutor. Rindu plak. Hari ni nak cerita pasal macam mane nak embed file-file kita yang ade kat Google Drive tu untuk dipaparkan di website. Haaa… ramai yang tercarikkan? Caranya teramat mudah. Tak perlu pelbagai servis. Apa yang anda perlukan adalah : Blog sendiri, kemudian akaun Google yang telah di-integrasikan bersama […]

TIPS TEKNIKAL SEO – Header META Description dan HEADER META KEYWORDS

Kalau nak main SEO, biar kene cara dia. Kalau dah kene Google Panda, baru tau!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Aku rasa dah lama sangat aku tak bercerita pasal teknikal kat blog ni. Lagi-lagi dalam WordPress. Bukan ape, sejak kebelakangan ni begitu ramai Sifu SEO yang tumbuh bak cendawan di ladang gandum. Jadi kita yang olschool ni, lebih suka amik sikap tunggu dan lihat. Aku…. rasanya tadek la nak marah atas […]

Menu Malam Ini – Kuew Tiaw Sup ala Paparich

Herrkkk.... sila jangan terliur dulu

Petang tadi, aku jemput rakan pejabat datang ke rumah. Tujuannye tak lain tak bukan, pasal aku nak pinjam PS3 dia. Dia habaq kat aku, dia baru beli God of War3. Aku sebelum ni pernah main game tu masa ada PS2. Bila dah masuk God of War3, dah tak berpeluang main. Sebab GOW3 untuk PS3. Kantoi […]