Beberapa hari lepas.. sambil sambil menyembang dengan rakan setugas… sambil saya layan PHP Programming. Sekarang ni masih lagi tahap belajar. Baru nak faham macam mana nak buat function… looping, dan sebagainya. Sambil bersembang.. sambil taip Coding… dalam masa yang sama mentelaah buku PHP sebab nak carik function tertentu yang boleh digunakan untuk Call Function.Erm… ok.. masih agak normal juga. Sampai satu ketika menerima panggilan telefon dari isteri tercinta. Dia pesan suruh beli barang lepas balik dari kerja. Tengah dok taip coding… sambil sembang dengan kawan.. sambil bercakap telefon.. sambil semak balik coding function dalam buku… tiba-tiba:-

“Aku rasa kagum betoi dengan hang ni.. macam mana hang bahagikan otak buat semua ni dalam satu masa?”

bhahaha… mungkin dah terbiasa kot dengan keadaan macam ni.. kalau difikirkan balik la cerita kat atas… mana otak nak dibahagikan untuk tengok komputer.. mana nak bahagi untuk programming.. mana otak nak kosentret pada perbualan telefon.. yang mana pulak bahagian untuk simpan ingatan pesanan barang yang nak dibeli lepas balik kerja… lagi satu… mane plak input/output nak bahagi pada pencarik PHP Function dalam buku.. hahaha.. bila saya renung balik… rasa macam mustahil. Tapi perkara ni dah berlaku pon!

Tadek la nak riak kan.. cume dah terbiasa. Apa yang boleh disimpulkan… daripada 100% perhatian setiap satunya cuma boleh dapat dalam 5% penumpuan penuh. selebihnya adalah LOSES ataupon Human ERROR. Keputusannya… terlampau multitasking adalah tidak bagus untuk kesihatan.

Nota: Pagi tadi sekali lagi buat kerja multitasking:- Memandu kereta (gear manual) + Minum Nescafe + Bercakap Telefon. Boleh imagine saya ada berapa tangan? Mujur tak campur memandu +  sambil tidor. Herm… multitasking jugak tu +__+”