Menggunakan teknik Brenizer Method untuk dapatkan panorama
Menggunakan teknik Brenizer Method untuk dapatkan panorama

Agak lewat petang jugak semalam aku keluar rumah. Berjanji dengan Si Mijie untuk datang rumah. Dah merancang untuk pergi rumah dia dah lama dah. Tapi dok tertangguh je… kereta ade masalah la… anak tak berapa sihat la.. itu la ini la… hari semalam.. Alhamdulillah, tercapai jugak nak menjenguk dia kat rumah. Masa nak datang, bukan main… siap pakai GPS berbagai, tapi.. sesat ke laut jugak jadinya.

Owh berbalik pada gambar kat atas ni. Aku menggunakan Samyang 35mm dengan bukaan APERTURE f22. Kita semua maklum yang range 35mm Samyang ni agak terhad, dan pulak ianya adalah manual lense. Dalam masa yang sama, kamera aku memang tak ada mode panorama. Tapi, ianya bukan penghalang untuk kita dapatkan gambar macam kat atas tu. Cuma yang diperlukan sedikit kreatif dan teknik yang betul. Sebanyak 59 keping gambar dijahit menggunakan teknik Brenizer Method.

NOTA: Terima kasih kepada Muhammad Tarmizi dan keluarga sebab bersusah-susah payah memasak. Lepas tu, bawak aku meraund pergi Tasik Putrajaya. Kalau harapkan aku.. memang idak la aku nak melencong kesana-kesini.