Live Update: 7 Jan ’10, 10.31am MYT PST
Author : Muhamad Azman Ishak – dari Nokia N95

Sedang elok bermesra-mesra, ajak pulak keluar makan. Apa lagi kan, tanpa berfikir panjang, terus bersiap. Maklum la, agak lama juga tak keluar bersama. Perhubungan yang dijalin kian lama telah membuatkan rasa cinta bertambah dalam. Kepercayaan terhadapnya telah diberikan seratus peratus.

Agak hairan juga, sebelum ni dia jarang melepaskan telefon bimbitnya terpamer di atas meja makan. Paling tidak sudah dua tiga sms dibalasnya, disimpan kembali kedalam saku. Ah… perkara biasa…

Sedang elok makan sambil bergelak ketawa, aku tengok datang lagi satu sms. Dengan pantas dicapainya telefon bimbitnya dengan memek muka agak berkerut, kemudian tersenyum kesorangan. Pelik… Dengan sapa dia sms. Bila ditanya, dia cuba mengelak dengan memberi alasan mengubah topik.

Kami meneruskan kembali makan malam yang terganggu seketika tadi. Sambil makan, sambil berbual. Tapi tidak rancak seperti sebelumnya. Agak menghairankan dalam benak fikiran aku… Siapa yang sms tadi? Bermacam-macam persoalan. Rasa macam nak aku rampas je telefon bimbitnya.

Pucuk dicita ulam yang datang… Kebiasaannya tiap kali makan di luar bersama, aku yang akan membayar, tapi kali ni dia pulak menawarkan diri. Alhamdulillah, ada orang nak belanja… Tiba-tiba aku terpandang telefon bimbitnya yang ditinggalkan dimeja makan kami. Timbul perasaan ingin tahu, sms apa yang membuatkan dia tiba-tiba tersenyum dengan begitu pelik sebentar tadi. Aku capai telefon bimbit tersebut dan….

“Bila kita boleh jumpa lagi? Tak tahan rindu la”

“Dia tak tau ke yang you sms dengan I ni?”

Jeng… Jeng… Jeng… Berderau darah. Rasa membuak-buak. Tapi kontrol sebab kat kedai makan. Semua orang tengok… Aku bukak sms tu, dan pampangkan depannya setiba dia kembali ke meja kami. Mukanya pucat…. Terus berubah. Diam seribu bahasa. Terus ajak untuk dihantar pulang ke rumah dengan alasan tiba-tiba tak sedap badan.

Aku? Aku macam mane? Aku nak tau jawapan. Apa yang dah berlaku antara kami ni? Kesian kat aku kan? “Aku” adalah aku yang cuba menyelami dari apa yang diceritakan dan diluahkan kepada aku. Sedih jugak kalau berada dalam situasi macam ni. Aku cuma boleh cakap… “Sabor le yop! Ini dugaan orang bercinta…” Kalau kamu la… apa yang jadi gamaknya?

P/S: Adakah lelaki suka mempermainkan perasaan wanita atau sebaliknya? Fakta? Alasan? Bukiti? Ada bran? Mai la gebang hahaha…