Copyright® from:- www.utusan.com.my

Astagfirullah Hal’azim… tak tau la cam ne nak gambarkan perkataan yang nak keluar dari mulut aku sekarang ni. Aku just imagine if this happen here… bukan la aku nak mintak, tapi sebagai seorang yang mengaku dirinya Islam… aku tertanya-tanya dimana tanggung jawab aku sekarang.

Dalam blogsphere pon tak kurang hebat kecaman terhadap Agama Islam, dalam worldsphere lagi teruk dan dashat.

Suatu yang pasti, perkara yang menyebabkan kite sukar membantu adalah disebakan negara-negara kite ni dah terikat dengan perjanjian yang kononnya berbentuk Rundingan Damai. Rundingan yang sepatut pada dasarnya menyekat perkara ni dari berlaku.

Tapi disebabkan rundingan macam ni… kite telah dipecah-belahkan dan ditegah untuk campur tangan dalam urusan pentadbiran negara lain… sekalipon negara tersebut mengalami masalah dalaman dan memerlukan sokongan dari negara luar.

Aku just teringatkan cerita seorang ustaz dimana beliau mengatakan perjanjian seperti ini selain dari mengaburi mate kite, dalam masa yang sama adalah bertujuan untuk memecah belahkan kita sesama agama. *Jangan melenting dulu… baca seterusnya~

Apabila sesuatu kaum itu dipecahkan kepada sempadan-sempadan kononnya nak mengelakkan pertelingkahan sesama kaum… tapi masalah yang berlaku adalah sebaliknya. Selesai perjanjian ditanda-tangani, baru kite sedar yang kite ni sebenarnya dipisahkah dengan saudara kita sendiri melalui kaedah diplomatik yang terhasil ekoran dari perjanjian yang dibuat.

Semua ni idea sapa??? Kita ni 100% percaya yang semua perjanjian akan dikotakan… tapi hasilnya? Gambar yang macam kat atas tuh yang kita dapat. Aku rase shock skejap bila bukak Utussan Online hari ni muka utama adalah gambar kat atas. Sebak gambar seorang bapa seolah olah aku dengar raungan yang bertanyakan:- “Kemana orang Islam yang lain? Yang mengaku Islam adalah agamanya? ” *terpanggil aku untuk membuat entri yang panjang lebar dari biase.

Alhamdulillah… dari apa yang terkandung dalam Utusan Online hari ini:-

PUTRAJAYA 5 Jan. – Malaysia menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengadakan Perhimpunan Agung Khas bagi membolehkan masyarakat dunia mengambil langkah berkesan menghentikan kekejaman Israel di Palestin.

Daripada kita hanya duduk berdiam diri… lebih baik kite berusaha. Walaupon sekecil-kecil usaha yang hanya mampu kita lakukan… insyaallah… tuhan akan memberkati. Amin~