Setelah hampir dua minggu tidak merokok by aimedianet

Setelah hampir dua minggu tidak merokok, LiveBlog melalui akaun AI MEDIA NETWORK (aimedianet) di Flickr.

Alhamdulillah, kalau habis dalam minggu ni, kiranya genap lah masuk dua minggu aku tak merokok. Namun macam tu, perasaan untuk kembali merokok memang kuat. Terutama kalau terbau hangit orang baru lepas isap rokok. Memang cabaran sungguh.

Biasa ini lah port aku kalau dulu, dikala bosan, aku capai henpon, dan mulakan live blog sambil merokok. Sekarang, aku datang lepak, tapi tak merokok. Memang terasa lompang yang besar dari zaman merkok dan sesudah tidak merokok. Macam ada satu routine yang tidak disudahkan.

Buat masa ni, kalau boleh, aku menjauhkan diri dengan orang yauat merokok. Bukan sebab tanak kawan… Masalahnye aku ni iman tak kuat. Hahahaha aku takut aku merokok balik. Oleh itu, aku lebih selesa solo dari teman-teman merokok. Aku harap kalian paham ye.

Banyak perubahan dalam routine harian setelah mengambil keputusan untuk tidak merokok. Ia. Bukan satu keputusan yang boleh dibuat semacam kau petik jari. Selagi tak ada penyebab (sakit kronik), biasanya perokok-perokok tak mau berhenti merokok.

Susah kau tau nak kuatkan pendirian untuk tidak merokok. Dalam masa ini, ego perlu diturunkan selevel rendah yang mungkin… Perlukan sokongongan moral dari rakan-rakan dan keluarga. Sokongan dari rakan-rakan yang tidak merokok juga amat diperlukan. Lebih-lebih lagi sokongan rakan yang dah berjaya berhenti merokok sepenuhnya.

Erk, soalan ini agak keras… Bilakah saudara-saudara ku sekalian yang merokok tu nak turut sama berhenti? Nanti dah sakit macam aku… Susah plak. Jom tandakan tarikh hari berhenti merokok. Puasa dah nak dekat. Boleh belajar-belajar tinggalkan rokok.

Thanks,

Azman Ishak.