42 Comments

  1. Akhirnya saya berjaya mencipta template sendiri. @ Kaki Komplen Malaya
    01/09/2010 @ 11:22 pm

    […] Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain […]

    Reply

  2. Kaki Komplen Malaya » Majlis Berbuka Puasa Blogger Malaysia 2010
    25/08/2010 @ 2:40 am

    […] Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain […]

    Reply

  3. Kaki Komplen Malaya » SEO Hidup Seorang Blogger dan Misi cabaran 100 hari.
    24/08/2010 @ 9:43 pm

    […] Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain […]

    Reply

  4. Kaki Komplen Malaya » Contest: Hidup Seorang Blogger
    22/08/2010 @ 9:51 am

    […] Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain […]

    Reply

  5. Contest: Hidup Seorang Blogger | BlogFeed
    22/08/2010 @ 3:41 am

    […] Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain […]

    Reply

  6. adamfaiz
    19/08/2010 @ 10:20 pm

    sori la tanya soklan bodo…pop3 tu hape?
    .-= adamfaiz entri terkini blog ..Aksi Terlampau Di Khalayak Ramai =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 10:35 pm

      rasanya tak dek apa pon soalan tu. tak baik cakap macam tu. bukan semua orang tau pon maksud pop3 tu. pop3 adalah sistem email yang baru.

      POP bermaksud = Post Office Protocol
      kalau POP3 = Post Office Protocol 3
      untuk sistem keluar masuk data sama macam sistem email.
      sistem ini integrasi mail function. amat teknikal untuk diterangkan.

      mungkin anda boleh baca di sini:-
      http://searchexchange.techtarget.com/sDefinition/0,,sid43_gci212805,00.html

      Reply

  7. Azman Ishak
    19/08/2010 @ 12:18 pm

    wordpress tak hantar? bro dah tengok kat sistem setting bahagian General Setting –> Email tu bro ade masuk tak? takut terdelete ke mane tau kan…

    kalau ade Hosting yang block Mail PHP function maknanya hosting itu amat tak stabil. sila tukar kepada hosting lain. sepatutnya mende tu tak perlu di block pon.

    Reply

  8. mohdisa
    19/08/2010 @ 6:44 am

    benda nilah yg aku nak buat dari dlu…tak buat2 gak…hehe…thanks bro…
    .-= mohdisa entri terkini blog ..Cabaran HIDUP SEORANG BLOGGER =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:26 pm

      kire aku dah langsaikan hutang aku masa kite ngeteh dengan blowie dengan roslan hari tu eh?? ok deal? hahaa.. so buat jangan tak buat.. jom bukak pose malam ni same..

      Reply

  9. anastasyea
    18/08/2010 @ 12:20 pm

    kira ok la tu .. senang nak guna dan free .. =)
    .-= anastasyea entri terkini blog ..Idea Kekeringan Di Bulan Puasa =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:26 pm

      yang kene bayar adalah hositng tuu :lawak-gile:

      Reply

  10. Anarm
    18/08/2010 @ 9:12 am

    email domain aku pkai google apps.. terbaik nyah~ :lawak:
    .-= Anarm entri terkini blog ..Sahaja aku berpuasa di bulan Ramadhan 2010 =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:25 pm

      tak kuaser…. ape jadah google aps? citer skit buat tutor.
      bleh aku blajo plak :lawak-gile:

      Reply

  11. Azuan
    18/08/2010 @ 2:12 am

    Aku skrg ni guna google aps jer.. tp cara ni pun bagus gak.. tak perlu nak login byk2 akaun gmail.
    .-= Azuan entri terkini blog ..Contest Hidup Seorang Blogger Anjuran Hidup Untuk Memberi =-.

    Reply

  12. ishak
    18/08/2010 @ 12:18 am

    aku pakai fowarder jer…..thanks for the tutorial…nanti buat..sebenarnya pakai email domain sendiri ni nampak professional sedikit

    p/s: baby sihat ?
    .-= ishak entri terkini blog ..Dua pelakon epilog syurga cinta ada bakat ke =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:24 pm

      xceli gari gmail memang akan guna email domain la… sape cakap pakai address email gmail? hehehe… dia ade option untuk kita pakai alamat email yang mana satu untuk setiap email yang nak di hantar atau di reply. lebih effician dan profesional tau…

      kalau auto forwarder… email anda akan tertinggal dalam mailbox hosting. lambat laun mailbox penuh.. .blog pon jadi lembap sebab capaciti dah tak tertampung.. tapi teknik ni.. dia akan delete email kat hosting dan simpan dalam gmail… jangan tak tau yeee :hehe:

      Reply

      • ishak
        19/08/2010 @ 3:31 pm

        akaun gmail aku tak ada account and import tu bro hanya nama acaount sahaja..ni yang pening ni 😐
        .-= ishak entri terkini blog ..Free domain registration why =-.

        Reply

        • Azman Ishak
          19/08/2010 @ 10:33 pm

          tadek? nama acount? hang dah bukak ke panel account tu? same tak macam dalam gambar. mungkin hang tak aktifkan fungsi pop3 untuk gmail. hang kene aktifkan ni dulu…

          pergi kat forwarding dengan pop3 tab tu. setting ade kat sana.

          Reply

  13. zik
    18/08/2010 @ 12:06 am

    nak cuba nie…tapi internet pulak buat hal nie…tunggue ok … nak buat macam niela..sebab lebih profesional sket … :hehe:
    .-= zik entri terkini blog ..Mercun oh mercun! =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:22 pm

      tak pe tak pe.. lain kali pon bleh cube… kalau takut entri ni hilang.. sila la print :sengeh:

      Reply

  14. luth textile
    17/08/2010 @ 8:02 pm

    tengok semua orang hosting pakai email gmail jugak. tapi guna domain sykt hosting.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:21 pm

      biasa la.. kekadang email hosting lembap.. tapi email gmail laju…
      so kita point alamat hosting kita menumpang pada gmail.
      jadi… kita reply email client jadi pantas dan cepat… :wek:

      Reply

  15. wazy
    17/08/2010 @ 6:10 pm

    Nak try jugak la bro
    banyak email skang ni,hehehe
    tq untuk tutorial ni
    .-= wazy entri terkini blog ..OST Epilog Syurga Cinta Fida-Ku Memohon Padamu =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:20 pm

      kalau banyak pon.. boleh masuk 6 jer. :hehe:

      Reply

  16. fahmi ibrahim
    17/08/2010 @ 4:12 pm

    gmail memang menarik.. tapi aku tak guna sgt gmail..
    .-= fahmi ibrahim entri terkini blog ..Jom Join Fantasy Premier League Dengan Number10my Dan Menang! =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:20 pm

      rugi tak pakai gmail. bagi aku ianya sistem email paling ringan dan mudah di akses berbanding sistem email yang lain yang pernah ade. :sengeh:

      Reply

  17. mrnamie
    17/08/2010 @ 1:43 pm

    aku masih blur-blur dengan ilmu baru ni.. tapi akan ku cuba sebentar lagi.. TQ
    .-= mrnamie entri terkini blog ..Orang cacat yang menipu di Maybank Melaka =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:19 pm

      kalau rasa kebiru-biruan.. sila ambik napas dalam jangka masa yang agak panjang ye. jangan lupe untuk menghembus nye sesekali dua. takut kang lemas pengsan plak :lawak-gile:

      Reply

  18. Eizil
    17/08/2010 @ 12:15 pm

    Bagus artikel ni, semakin banyak tutorial bahasa melayu untuk dibuat rujukan oleh para pengguna, aku masih setia dengan thunderbird untuk menguruskan semua email-email aku.
    .-= Eizil entri terkini blog ..Blogger yang terdesak =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:05 pm

      aku tak berapa banyak emial. jadi guna gmail untuk mengurus email-email pop3 yang ade dah cukup kot. dulu ade jugak pakai thunderbird dengan outlook. tapi kemudian kembali kepada Gmail jugak.. hehe

      Reply

  19. Piratz
    17/08/2010 @ 12:14 pm

    aku pakai mail forwarder yang ada dalam cpanel…
    .-= Piratz entri terkini blog ..11 Sebab Kenapa Self-Host WordPress Lebih Baik Daripada Blogspot =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:03 pm

      mail forwarder? tapi email yang diforward tu dia delete tak?
      kalau cara ni.. dia akan empty mailbox kita kat hosting tu.
      so tak perlu nak delete email yang besar gedabak tu. :sengeh:

      Reply

  20. hafidz
    17/08/2010 @ 11:53 am

    Wah~ cara jugak fungsi yang ada kat Gmail.
    Aku baru jer tau, huhu :wek:
    .-= hafidz entri terkini blog ..Minggu Pertama Ramadhan =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:02 pm

      try la beb. aku semua email aku link sekali jer. malas nak bukak pop3 email
      bebanyak. leceh… :sengeh:

      Reply

  21. mijie
    17/08/2010 @ 10:09 am

    sekarang juga aku nak cuba
    .-= mijie entri terkini blog ..Kisah hidup blogger yang terdesak =-.

    Reply

    • Azman Ishak
      19/08/2010 @ 12:01 pm

      cube jangan tak cube… nenang kija nak catch email
      dalam hosting walaupon spam.. kang tau la Gmail nak uruskan. :wek:

      Reply

  22. Tweets that mention Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain | AzmanIshak.Com -- Topsy.com
    17/08/2010 @ 8:22 am

    […] This post was mentioned on Twitter by Aman Firdaus, Muhamad Azman Ishak. Muhamad Azman Ishak said: Tutorial: Gunakan akaun GMail anda sebagai pengurus kepada Email Domain http://tinyurl.com/2vchqzg […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge