Tajuk mesti GEMPAK sebab nak kalahkan AMANZ.MY lulz~ Rentetan dari episod kesinambungan Janji Ditepati, hari ni alhamdulillah, plugin “Saya telah membaca artikel ini” dah pon berjaya aku siapkan. Dalam pada itu beberapa ciri-ciri keselamatan dan rombahan kod telah dibuat bedasarkan beberapa komen dari rakan-rakan. Terima kasih aku ucapkan kepada semua yang terlibat secara langsung atau pon tak.

Secara ringkas aku terangkan fungsi plugin ni adalah untuk:

  • Khas untuk Komentar-komentar blog anda meninggalkan jejak.
  • Untuk meninggalkan jejak, pembaca tersebut perlu berkomen terlebih dahulu sebagai syarat untuk fungsi ini muncul.
  • Jika dia adalah spam bot atau tak pernah berkomen, pertama kali bertandang… fungsi ini secara automatik disembunyikan.
  • Sekiranya termuncul untuk spam-bot jugak, tak perlu risau, kerana sebagai keselamatan, sistem ini ade butang – “Saya bukan alien”. Bot tidak boleh klik butang.
  • SekiranyaΒ  pelawat itu adalah anda sendiri, maka tak perlu nak show-off “saya dah baca artikel ini”.
  • Impak yang bagus untuk pembaca senyap yang jarang-jarang berkomen untuk meninggalkan jejak.
  • Menggunakan default Gravatar user tersebut. Jadi pemilik blog tak perlu nak risau pasal Avatar.
  • Mempunyai “Plugin Option” untuk modifikasi CSS yang standard bewarna biru.

Selebihnye… Jom tengok screen-shot kat bawah ye.

Sekiranya anda adalah pelawat dan berstatus admin, maka butan hantar akan hilang.
Terdapat fungsi penetapan CSS, jadi tak perlu nak hardcoded. Ini untuk advance user :p

Β Nota: Owh ye… DOWNLOAD? Kat sini. Kalau ade ape-ape masalah.. tolong bagi tau cepat-cepat ye.

Nota2: Kepada sesiaya yang terdownload pada mula entri dilepaskan… Harap delete dulu plugin sebelum ni, kemudian update semula ye.