42 Comments

  1. Ming
    13/10/2018 @ 10:32 pm

    Bro..knapa epson l120 hasil print dia macam kadang pudar kadang cantik(terang). Pudar mcam titik putih halus mnjadi wrna tidak terang.. kalau hitam ..tidak hitam legam..

    Reply

  2. Adele
    27/11/2016 @ 6:05 pm

    Salam, sy nak kepastian, penutup mana yang perlu dibuka semasa kita hendak printing, penutup yang kecik atau yang besar? Terima kasih tuan.

    Reply

  3. Hairi Abd. Hamid
    04/03/2016 @ 11:42 pm

    Tkasih byk dgn info yg sedara berikan… ianya sgt2 membantu… tkasih skali lg & wassalam…

    Reply

  4. azirah
    05/11/2015 @ 12:05 am

    Alhamdulillah…mnjadi…baru pas mncuba…hope bertahan…b4 ni prnh gune mcm2 care yg mek d google…tp mnjadi kejap je..harap kali ni berjaya dhn jayanye….tq

    Reply

  5. nona
    23/03/2015 @ 12:42 am

    Assalam..
    Saya tertolak penutup besar ink ke dlm botol ink tu… Pastu takut nak tarik,takut putus…
    Em… Ada cara x?
    Tq..

    Reply

  6. alya yahaya
    12/03/2015 @ 3:09 pm

    salam.sy ada pertanyaan. printer saya ada gelembung udara dan di tempat kuantiti copy menandakan error dan tak boleh print.selepas mengikuti langkah yg diajar, tanda error itu masih ada. kenapa ya?

    Reply

  7. Ima
    05/01/2015 @ 9:54 pm

    Hi, ink magenta saya x leh kuar, nape ye.. n boleh bagitau cara nak selesaikannya?

    Reply

  8. zaty
    29/09/2014 @ 3:22 pm

    Cik azman ink dlm bekas tu bnyak lagi.. cuma paras ink tu dah brubah.. ink bhgian depan lbih bnyak smpai mncecah lubang.. ink bahagian belakang tu jdi rndah… bila print ada bhagianyg x kena ink langsung …x thu mcm mna nk betulkan paras ink dlm kedua dua bhgian tu.. sblum ni ink yg bhgian blakang tu lg tinggi dripd ink yg bhgian depan.. skrg ni dh brtukar

    Reply

    • Azman Ishak
      29/09/2014 @ 9:45 pm

      kalau bahagian depan terlebih macam nak penuh, dan belakang pulak macam nak kering.
      1. pastikan tutup kedua lubang terlebuh dahulu.
      2. buka lubang besar.
      3. buka lubang kecik dengan perlahan-lahan… biar ink naik sikit menjadi suku.
      4. bila dah suku, kemudian… tutup lubang kecik.

      lakukan process buang bubble macam saya terangkan sebelum ni kalau masih ada bubble selepas dah buat 4 langkat kat atas tu. harap berjaya ya!

      Reply

  9. zaty
    28/09/2014 @ 9:59 am

    Assalamu’alaikum, terima k ih sebab sudi buat entry mcm ni… entry yg sngt menarik.
    Baru-baru ni saya ada mngangkat printer sy sbb nk ubah ke tmpat lain.. masa tu, bekas ink tu tertanggal dr printer tu.. bhagian atas ink tu terbalik ke bawah, ink ada sdikit tmpah.. masalah sy paras ink dlm printer tu tidak sekata ..ink dlm satu bahagian paras smpai kena penutup, ink dlm satu bahagian lg mnjadi berkurang.. apa yg patut saya buat… pertolongan anda sngat dihargai

    Reply

    • Azman Ishak
      28/09/2014 @ 2:18 pm

      wsalam. ada banyak sebab yang buatkan tank ni dah tak berfungsi. salah satu sebabnya kerana tekanan udara dah tah seimbang..

      pesanan: bisanya sebelum kita alihkan ke mana-mana, pastikan kedua-dua lubang ni, kita tutup. bila dah sampai ke tempat nak alih, baru bukak.

      untuk ink yang jadi kurang tu, mudah je, mula2 tutup dua-dua lubang, kendian bukak lubang kecik. kendian isikan suku ink yang belakang (lubang kecik).

      lepas dah sampai suku. tutup balik lubang kecik, kendian bukak pulak lubang depan (besar) isikan hampir penuh, tinggalkan suku hampir penuh.

      jika ada bubble dalam saluran, kene cabut kat endpoint yang melekat kat kepala printer head. sila buat berhati-hari sebab memang tangan akan kotor dakwat melimpah. picit mungcung dia… dan lepaskan perlahan-lahan supaya ada dakwat mengalir sehingga hilang semua bubble dalam tu.

      selepas tu, cepat-cepat pasang balik ke printer head. cabut salur satu per satu, hanya jika salur tu bermasalah dengan gelembung udara terperangkap dalamnya. jika tak ada masalah, jangan di cabut plak.
      Azman Ishak´s last blog post ..PhotoBlogger Serries #1 : Classique Cabar Kemampuan Koir Kebangsaan MalaysiaMy Profile

      Reply

  10. Give away Template Wordpress Premium Dari AzmanIshak.Com | MUHAMADYUSRI DOT COM
    14/09/2014 @ 11:49 pm

    […] OK. Saudara Azman Ishak dengan berbesar hatinya ingin memberi Template WordPress Premium secara percuma dengan hanya membuat satu entri ringkas mengenai mana-mana entri dalam AzmanIshak.Com yang bermanfaat bagi korang. Aku telah memilih entri yang bertajuk ‘Cara atasi masalah gelembung pada printer topup ink’. […]

    Reply

  11. alejandro
    10/03/2014 @ 2:42 am

    salam bro. saya dah buat semua nya disebut di atas, still ink warna merah je yang keluar. mcm mana ya? huhu

    Reply

    • Azman Ishak
      12/03/2014 @ 1:13 am

      salah satu punca lain adalah salur getah tu sendiri memang tersumbat. ada juga kebarangkalian, mata (printing nozzle) untuk warna yang lain, dah rosak atau kering.

      kalau catridge printing nozzle tu dah memang rosak, memang tadak cara lain, melainkan kene bawak kedai. Sekarang ni pon kalau nak beli catridge kosong untuk tujuan modified ni pon dah makan belanja hampir boleh beli 1 printer baru.

      jadi saya nasihatkan, kalau dah bawak kedai, dan konfem nozzle dia rosak, terpaksa la beli baru yang dah di modified.

      sebelum tu, cuba lap kan printing nozzle dengan tissue lembap. biasanya boleh membantu kalau nozzle tu kering dalam jangka masa yang lama. kemudian membantu balik ink tu untuk keluar
      Azman Ishak´s last blog post ..Entah-entah kereta depa pon macam kita kot?My Profile

      Reply

  12. azwan
    05/05/2013 @ 4:04 pm

    salam bro nk tnya.. klau ink kat luar 2 tinggi dari head kat dlam printer pon boleh jd overflow kn..

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      06/05/2013 @ 2:45 am

      wsalam. kalau ikut teorinya memang overflow. tapi since kat catridge tu dah seal, maka tadek tekanan udara pada catridge. so process overflow tak berlaku. melainkan ade lubang besar kat catridge. aku letak atas printer je. kalau terlampau tinggi… tekanan pon akan tinggi, ini akan memaksa dakwat keluar berlebihan pada point printing kat bawah tu pulak. 😀

      Reply

  13. ummuradzi
    20/10/2012 @ 10:15 pm

    Saya telah membaca post ini.

    Reply

  14. ummuradzi
    20/10/2012 @ 10:15 pm

    oh. saya nak tanya. bila saya print. color magenta jadi bergaris garis. yang lain suma ok. dah head clean dah lap tisu suma dah. tapi makin head clean makin hilang color magenta nya. hm

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      21/10/2012 @ 12:25 am

      warna magenta hilang… erk.. ada beberapa faktor. satu.. salur magenta tu dah tersumbat. cuba perhatikan takut-takut ade dakwat dah beku.

      lepas tu.. pastikan jugak yang lubang penutup dibuka. kalau tadek tekanan udara dari luar.. dakwat tak boleh mengalir jugak.

      apa yang penting.. pastikan botol dakwat tu tinggi sedikit dari printer. jangan harapkan ketinggian yang dilekatkan kat badan printer tu. sebab kadang-kala bila tekanan kurang, dakwat susah nak mengalir keluar masuk ke dalam catridge.

      Reply

  15. najihah
    25/09/2012 @ 11:24 pm

    nape ye bila kita print, gambar yg sepatutnya hijau,coklat dll, tetap jd merah gak…sumer merah…

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      03/10/2012 @ 9:22 am

      kalau base on pengalaman… rasanya pasal catridge dah lama tak guna. sensor print dia dah kering. jadi dakwat tersumbat. cuba lapkan katridge tu dengan tisu lembap. lap kat tempat nozzle printing tu. tau kan. kalau tak tau.. kene google :p

      Reply

  16. dania
    18/09/2012 @ 9:59 am

    sy nk tnye lau ink tu ok n xde glembung udara,tp nk print masih error,npe ek???

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      18/09/2012 @ 2:33 pm

      pastikan prinsip tekanan tu betul ke idak. biasanya sebelum saya print, sya akan makesure, balang ink kat luar tu berada tinggi dari permukaan catridge. kalau sama level, maka tekanan tu tak wujud, jadi ink tak keluar jugak la jawabnye.

      sila lap dulu permukaan catridge tu dengan tisu lembap. kadangkala bila ink dah lama tak guna, ink tu jadi keras. itu pon ade sebab kenapa ink tu tak keluar. dia tersumbat.

      Reply

  17. haritzer
    03/07/2012 @ 5:28 pm

    TQ Man for advise
    haritzer´s last blog post ..Turun Naik BukitMy Profile

    Reply

  18. yusri
    30/04/2012 @ 1:20 pm

    Saya telah membaca post ini.

    Reply

  19. yusri
    30/04/2012 @ 1:19 pm

    Bro…brand apa printer bro nih?kawan agak ini inkjet printer…then kenapa ada 3 jer ink container?Cyan,Yellow & Magenta…mana black?
    yusri´s last blog post ..Wordless Wednesday #4 – Premium Diet Plus FibreMy Profile

    Reply

  20. Healthy Aging
    24/04/2012 @ 2:26 pm

    Info menarik ni.. boleh apply kat printer sendiri.. Thanks
    Healthy Aging´s last blog post ..Aging Hemorrhoids …My Profile

    Reply

  21. Cenderahati-Perkahwinan
    20/04/2012 @ 9:12 am

    Bila zoom gambar printer tu macm dalam kilang pun ada

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      20/04/2012 @ 11:38 am

      jauh bebenar kot gambar kilang. hahaha.. macam mini kilang agaknye kan. thanks 😀

      Reply

  22. money makers
    20/04/2012 @ 2:52 am

    wah tips dan teknik yg mnarik..tp gamba xde bro..anyway..thanks bro..

    Reply

  23. Cara atasi masalah gelembung pada printer topup ink | AzmanIshak.Com.
    19/04/2012 @ 1:59 pm

    […] fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); NEGARAKU! Tutup Terus ke sumber Negaraku.My Media Social Ruangan Iklan? 468×60 – Email Kami! var _wau = _wau || []; […]

    Reply

  24. Syafrizal
    19/04/2012 @ 12:12 pm

    Ada satu kedai kat Plaza Alam Sentral Shah Alam memang pakar pasang katrij kat luar. Siap cakap printer yang mana ok dan tak ok kalau alter. Tapi cara begini memang dapat selesaikan masalah gelembung tu.
    Syafrizal´s last blog post ..Carta titik-titik bekamMy Profile

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      19/04/2012 @ 1:55 pm

      basically, bukan masalah printer.. kalau printer baik sekali pon, masih jugak bermasalah kalau prinsip tekanan di abaikan. same macam kita tarok paip getah nak disalurkan ke baldi dari tangki air yang sama paras lantai… acanner? same la konsep dengan printer ni.

      mesti ade tekanan udara, ade tekanan bendalir.. baru bendalir akan ditolak keluar melalui salur getah. 😀 kan?

      Reply

  25. Adlan
    19/04/2012 @ 11:00 am

    wow. teknik yang menarik. takde ambil gambar skali ke bro? 🙂
    Adlan´s last blog post ..Draw Something – My Drawsome ShowcaseMy Profile

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      19/04/2012 @ 1:56 pm

      haiyark.. disebabkan kes ni berlaku beberapa minggu yang lepas, masa tu pon tangan kotor dengan dakwat.. jadi tadek masa nak tangkap gambar. takut dSLR kotoq. jadi aplikasikan imej dalam otak menggunakan google sketch up 😀

      Reply

  26. syafiq_lomotech
    19/04/2012 @ 9:34 am

    lukis guna goooooogle sketch ke apa ni
    syafiq_lomotech´s last blog post ..Kayak Tersadai Di PangkorMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge