14 Comments

  1. Mus
    18/12/2012 @ 2:09 am

    kena khatam dulu video tu.. baru try
    Mus´s last blog post ..Berhujung Minggu Di Taman Rekreasi Air Masjid Bandaraya Kota KinabaluMy Profile

    Reply

  2. cikgu naman
    12/12/2012 @ 2:11 am

    boleh cuba ni…tapi ada kitlens je dengan 18mm pun baru 3.5 ..xpe..try dulu
    cikgu naman´s last blog post ..iPhone 5 Gadget ImpianMy Profile

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      12/12/2012 @ 9:42 am

      eh, kitlense pon boleh. tapi kene bukak semaksimum mungkin la aperture dia. contoh bukak pada f5.6 insyaallah kalau kene kene caranya, maka teknik ni akan berhasil!

      Reply

  3. papa mifz
    11/12/2012 @ 9:08 pm

    hmmm…den tak berapa tau pasal teknik2 nih…biaso main bedal jer tangkap gambar…huhu

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      12/12/2012 @ 9:38 am

      keh keh keh… dari bedal, kita blejar la teori skit-skit. lame-lame nanti.. pandai la 😀

      Reply

  4. puanbee
    11/12/2012 @ 7:03 pm

    Tak sampai minat tahap nak jahit gambar ni , boleh tengok je la ..hiihh
    puanbee´s last blog post ..Day 1 : Check in di The Legend Cherating ResortMy Profile

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      12/12/2012 @ 9:37 am

      hehehe, nanti saya buatkan satu artwork yang mungkin akan membuatkan puanbee rasa nak “jahit” je gambar tu. hiks~

      Reply

  5. Kujie
    11/12/2012 @ 9:05 am

    bila sampai bab nak edit mengedit, tampal menampal…pengsan terus. mmg tak tahanlah nak dok mengadap aje…

    orang dah minat, seribu jalan, kan… hihi

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      11/12/2012 @ 9:11 am

      kak jie… untuk menampal, bukan kita buat satu persatu. semua disusun dan dijahit oleh photoshop. saya pakai fungsi auto je kat photoshop tu. biarkan photoshop jahit.

      untuk skala 1080px image yang saya scale-down, ade la makan masa lebih kurang 10 minit untuk “dijahit” menggunakan photoshop. Saya cuma perlu select image, dan biarkan photoshop lakukan tugas dia.

      contoh gambar kat atas. nak dapatkan sekeping macam tu.. processnye adalah 15minit. tapi satu pelajaran yang berbaloi jugak la.

      bila dah siap semua dijahit, saya buat minor touchup. kendian crop bagi elok. hehehe cam tu je.

      Reply

      • akubiomed
        12/12/2012 @ 3:47 pm

        Guna command apa supaya PhotoShop boleh menjahit gambar?
        akubiomed´s last blog post ..Wordless Wednesday – # pencapaian 12.12.2012My Profile

        Reply

        • Muhamad Azman Ishak
          12/12/2012 @ 5:57 pm

          Salam,
          Bukak photoshop, pergi ke menu File->Automate->Photomerge.
          Daripada sini, pilih la pilihan auto, seterusnya, select file mane yang nak dijahit tu. lepas tu tekan ok.

          tapi seeloknya, saiz gambar tu, kita kecikan dulu. kalau tak… berejam la nak tunggu photoshop tu siap kerja dia.

          macam pc aku, i3, memang bapak terasa la slow dia nak process stitching image tu.

          Reply

  6. Aizat
    11/12/2012 @ 4:40 am

    Saya telah membaca post ini.

    Reply

  7. Aizat
    11/12/2012 @ 4:40 am

    Wahh man,ko dah macam cikgu fotografi dah..hehe.. eh, ko tinggal kat keramat lagi ke? sume ok ke? anak2 sihat? hehe
    Aizat´s last blog post ..Opah-Kau La KL-StyleMy Profile

    Reply

    • Muhamad Azman Ishak
      11/12/2012 @ 9:06 am

      ehehehe wei wei wei.. mane ade. sharing macam biasa je kot. dah la aku tak pandai wei. gambar pon burok. jangan ah komen macam tu. malu kot…. :p

      p/s: aku kat rumah lama lagi. still stay kat sini. anak & family alhamdulillah. bila kita nak lepak lagi, same si din ni?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge