Mamat ni siap rikie line dua tiga kali dulu tu...
Mamat ni siap rikie line dua tiga kali dulu tu…

Malaysia masih aman…  tolong… tolong jangan marah aku dengan ayat pembuka kata tu. Aku tanak cerita apa-apa pasal politik dalam blog aku ni. Tapi catatan aku pada hari ni adalah perkongsian seorang sahabat aku. Dah dua kali insiden yang berlaku pada diri dia, dia benarkan aku post kat blog ni. Kali ni kes “Pecah dan Ragut” yang berlaku dalam area Kg Nakhoda menghala ke Hulu Yam.

Nombor plate pon susah nak nampak walaupon dalam rakaman video. Palsu barangkali
Nombor plate pon susah nak nampak walaupon dalam rakaman video. Palsu barangkali

Kesian aku dengan wife dia. Dah la cermin kereta kene pecah… TRAUMA wehhhh. Mujur la tak jadi apa-apa dan tak ada barang yang hilang. Baru kejap tadi ada orang share pasal gambar penculik warga asing didapati melarikan kanak-kanak.

Aku seriesly paranoid dengan keadaan keselamatan dalam Malaysia sekarang ni. Memangla kecelakaan tu boleh berlaku bila-bila masa, tapi kita sebagai manusia ni, bukan disuruh redo semata-mata. Faham? Kalau ianya perkara buruk, maka #UBAH kepada yang bagus dan baharu!

Syukurlah... walaupon macam tu, tingkap pecah, kene jugak ganti. :-(
Syukurlah… walaupon macam tu, tingkap pecah, kene jugak ganti. 🙁

Cuba kau bayangkan, kau keluar rumah mencari rezeki… hati risau keselamatan isteri dan anak-anak di rumah, di tempat kerja atau di rumah pengasuh/pusat asuhan. Nak kerja pon jadi tak tenang wei. Aku tak tahu la kalau nkorang boleh rasa selesa plak?

Itu sebab kita bermasyarakat, tak boleh kata ada istilah “Jangan Sebok Jaga Tepi Kain Orang”… memang kene saling jaga-berjaga. Jenayah berlaku bila-bila masa.Sebenarnya siri video ni, ada 3 siri…. siri rentetan “Mat Rempit” meragut ni. Dari ketiga-tiga siri ni, aku dah shortcut kat mana yang spotted sampai la dia pecah tingkap kereta.

Aku cuba jugak untuk forensik kononnye untuk dapatkan plate nombor, tapi, malangnye, frame per second tidak dapat diperinchi. 😀 Aku cukup kagun dengan wife dia, tak panik. Kalau aku, mau aku kejar… kejar dalam PANIK!