Kadar Indeks Pencemaran Udara yang tidak menentu by aimedianet

Kadar Indeks Pencemaran Udara yang tidak menentu, LiveBlog melalui akaun AI MEDIA NETWORK (aimedianet) di Flickr.

Pagi ni masuk-masuk je office, terus HR issukan face mask. Sayang sungguh kampeni kepada pekerja dia. Terharu jugak walau perkara sebegini boleh dikategorikan sebagai remeh-temeh. Tetapi tidak pada sektor swasta yang terlibat dengan Negara Jepun secara langsung.

Soal kebajikan pekerja, soal keselamatan pekerja, soal keselamatan data, persekitaran yang sihat, adalah perkara yang paling mereka titik-beratkan. Kalau ikutkan kita, tak pakai facemask pon ape ada hal. Tapi bagi mereka, dikala cuaca tak elok berjerebu, jika gagal memakai adalah satu kesalahan. Perlu patuh pada arahan kesihatan dan keselamatan. Nampak tak?

Itu lah beza bekerja dengan "orang kita" dan orang Jepun. Aku idakla kata mereka semua bagus. Tapi secara amnya, memang mereka bagus pun. Budaya mereka adalah budaya mendidik, kita pula budaya menghukum. Banyak yang kita perlu belajar dari mereka kalau nak terus maju. Wawasan 2020? Jika tidak hanya tinggal pada laungan dan angan-angan sajalah.

Nota: Hari ni dah masuk hari ke-6 pesawat MAS MH370 masih belum ditemui. Kepada ahli keluarga mangsa, kami doakan yang terbaik untuk anda semua. Begitu juga dengan pasukan keselamatan yang bertungkus-lumus dalam menyelamat dan mencari. Semoga usaha kalian diberkati. Amin.

Thanks,

Azman Ishak.