Ni la dia, "Burung Abang Tua" - kah kah kah.. kasar melawaknye...
Ni la dia, “Burung Abang Tua” – kah kah kah.. kasar melawaknye…

Ape nak buat.. mencarik burung turki.. sekali dapat “burung abang tua” kah kah kah… abang jangan marah bang. Fail betul.. choii.. puiii puiii… Semalam sekali lagi Geng BloggerKakiPhoto KL keluar outing. Dihadiri oleh dua orang yang senama iaitu aku dan Uncle Azman Isma. Geng lain.. terpisah seberang laut. Masing-masing ade commitment. Oleh itu, no heart feeling. It’s ok je.



View Larger Map

Untuk pengetahuan, lokasi Taman Burung Kuala Lumpur ni terletaknya berhampiran dengan Taman Tasik Perdana. Kalau dulu… tobat la aku merapu nak carik jalan. Padahal kalau keluar dari Jalan Mahameru, kejap je sampai. Heran macam mane dulu-dulu tu aku sesat meraban kat mana tau… sebelum boleh aku tiba kat Taman Burung. Yess… Kak Kujie.. saya dah cekap nak ke Taman Burung taaaw… erk.. nak pergi Muzium plak tak tahu. hahahaha.

Ok la… dok sembang merapu. Jom layan gambar. Kalau tak cantik, composition out.. mintak maap banyak-banyak. Aku masih prektis.

Dalam banyak-banyak keluasan Taman Burung, kandang burung kakak tua paling best.
Dalam banyak-banyak keluasan Taman Burung, kandang burung kakak tua paling best.
Ye.. ini burung "Burung Turki" Tapi dia tak jinak. hahaha.. kejap je dah hilang.
Ye.. ini burung “Burung Turki” Tapi dia tak jinak. hahaha.. kejap je dah hilang.
Silau ok. Kalau aku pakai aperture 16, forsure boleh dapat bintang flare bhahahaha...
Silau ok. Kalau aku pakai aperture 16, forsure boleh dapat bintang flare bhahahaha…
Kepenatan selepas checkpoint ke dua. Menghala ke tempat pertunjukan burung.
Kepenatan selepas checkpoint ke dua. Menghala ke tempat pertunjukan burung.
Sayang seribu kali sayang... tak bawak extension tube.
Sayang seribu kali sayang… tak bawak extension tube.
Tengok la abang sorang ni... walaupon penuh tahi, sanggup ku redah.
Tengok la abang sorang ni… walaupon penuh tahi, sanggup ku redah.
Dia seorang yang sangat tekun. Jadi kalau dia ke level pro pon.. tak boleh dipertikai hehehehe..
Dia seorang yang sangat tekun. Jadi kalau dia ke level pro pon.. tak boleh dipertikai hehehehe..
Akar-akar pokok jejawi yang berjujuran.
Akar-akar pokok jejawi yang berjujuran.
Kembali ke Parrot Cage. Memang tak puas sebab burung kat sini jinak-jinak belaka.
Kembali ke Parrot Cage. Memang tak puas sebab burung kat sini jinak-jinak belaka.
Burung ni menjadi penghias entri bigpicture semalam.
Burung ni menjadi penghias entri bigpicture semalam.
Feeding time. Waktu ni.. banyak yang sedang berkumpul di pokok.
Feeding time. Waktu ni.. banyak yang sedang berkumpul di pokok.
Forever Alone la tu.. termenung ape tah.
Forever Alone la tu.. termenung ape tah.
Bertenggek ramai-ramai. Cantik-cantik plak tu.
Bertenggek ramai-ramai. Cantik-cantik plak tu.
Tengok la betapa ramainya umat manusia yang nak tengok burung...
Tengok la betapa ramainya umat manusia yang nak tengok burung…
Siap ade rombongan dari sekolah lagi tu... gamat. Tapi seronok.
Siap ade rombongan dari sekolah lagi tu… gamat. Tapi seronok.
Hai burung turki warna biru.. kah kah kah... Ni macam burung Swedish je. lol~
Hai burung turki warna biru.. kah kah kah… Ni macam burung Swedish je. lol~
Berebut-rebut masing-masing nak mai makan.
Berebut-rebut masing-masing nak mai makan.
Pasai pa tah.. hak sekok ni cengey sangat??
Pasai pa tah.. hak sekok ni cengey sangat??
Haii... ingat saya lagi tak???  Masa tu tahun 2012 kalau tak silap.
Haii… ingat saya lagi tak??? Masa tu tahun 2012 kalau tak silap.
Yang sekok ni pon jinak. Tapi kalau nak pegang, memang sori la... tak dapek!
Yang sekok ni pon jinak. Tapi kalau nak pegang, memang sori la… tak dapek!
Berjemur untuk keringkan bulu.
Berjemur untuk keringkan bulu.
Tembok ni dah kira port aktiviti berjemaah burung-burung kat sini.
Tembok ni dah kira port aktiviti berjemaah burung-burung kat sini.
Cer tayang sayap skett....
Cer tayang sayap skett….
Burung hantu ni duduk dalam kandang. Lokasi di pon jauh sikit dari lokasi ketibaan.
Burung hantu ni duduk dalam kandang. Lokasi di pon jauh sikit dari lokasi ketibaan.
Kebetulan masa dah jalan-jalan ade pertunjukkan burung. Tapi kami tak join. Panas...
Kebetulan masa dah jalan-jalan ade pertunjukkan burung. Tapi kami tak join. Panas…
Bangau oh bangau... kenapa engkau kuruss?? Macam mane aku tak kurus.. orang dok tangkap gambaq...
Bangau oh bangau… kenapa engkau kuruss?? Macam mane aku tak kurus.. orang dok tangkap gambaq…
Kebetulan masa kami mai, dia dok kembang baekkkkkk punye. Terpaksa crop.. atas sebab bulu atas tak cantik. lol~
Kebetulan masa kami mai, dia dok kembang baekkkkkk punye. Terpaksa crop.. atas sebab bulu atas tak cantik. lol~
FFFffffuuuuuuuu.... penattt..... selesai aktiviti minggu ni.
FFFffffuuuuuuuu…. penattt….. selesai aktiviti minggu ni.

NOTA: Minggu depan, rasanya nak rehat la dari outing dulu. Nak luangkan masa dengan keluarga pulak. Daannn… dalam masa yang sama masih tercari-cari tema baru. Sape ade idea?